Imate pitanja? Nazovite nas 098 359795
košarica 0

Naš blog

​Bebe lakše razabiru govor kad slobodno pokreću jezik

Stručnjaci su proveli istraživanje na University of British Columbia i otkrili kako sprječavanje slobodnog pokretanja jezika kod dojenčadi ometa njihovu mogućnost kod razlikovanja govornih zvukova. Istraživanje po prvi put dovodi u izravnu vezu oralno-motorne pokrete kod dojenčadi s percepcijom govornika.

U istraživanju, koje je objavljeno u listopadu u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, igračke za zube koju bebe običavaju žvakati, uključujući i dude, su stavljene u usta šestomjesečnih beba te su im tada puštali dva različita zvuka indijskog „d“, koje dojenčad te dobi mogu lako razlikovati. Uočeno je da kada beba ima igračku u ustima, ona joj onemogućuje kretanje vrha jezika i ona ne pokazuje reakciju na razlikovanje dva „d“ zvuka. No, kada im je jezik slobodan bebe uočavaju razliku.

„Sve do sada u istraživanju razvoja percepcije govora su se prvenstveno koristili slušni doživljaji kao glavni faktor, no istraživači bi također trebali gledati oralno-motorne pokrete kod beba“, rekla je vodeća autorica Alison Bruderer koja smatra da istraživanje dovodi u pitanje dosadašnje pretpostavke o govoru i razvoju jezika.

Stručnjaci smatraju da navedeno istraživanje ne znači da roditelji trebaju oduzeti bebama dude i ostale igračke, ali se naglašava da postoji pitanje koliko dojenčad treba „slobodne“ pokrete jezikom da bi se govorna percepcija normalno razvijala. Također, pojavljuju se implikacija za razvoj govorne percepcije kod beba koje imaju motorička oštećenja u ustima, kao što je primjerice neki oblik paralize.

„Istraživanje pokazuje da mogućnost pokretanja jezika i drugih artikulacijskih organa prilikom slušanja govora može biti važan faktor percepcije zvukova kod bebe“, kaže glavna autorica Janet Werker, profesorica UBC-a, Odsjeka za psihologiju.

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

Putovanje avionom – kako se pripremiti

Putujete li avionom i vodite li sa sobom malo dijete ili bebu, vjerojatno ćete primijetiti kako vas drugi putnici odmjeravaju prilikom ulaska u kabinu. Svi će se nadati da nećete sjesti blizu njih ili, sačuvaj bože, pored njih. Svi vole djecu, ali ne...

Nastavi čitati
​Što možete raditi s djecom na snijegu

Zima zima e pa šta je! Ako je zima to ne znači da se morate zabarikadirati u kući i gledati kroz prozor u bjelinu koja vas zove. Zima i snijeg su izvrstan poligon za zabavu na otvorenom. Osim skijanja i sanjkanja možete raditi još svašta s vašom djeco...

Nastavi čitati
​Savjeti za putovanja koji štede vrijeme i novac

Osjećate li kako vas djeca usporavaju? Kada idete negdje s djecom to zahtjeva više vremena i energije, premda išli samo do dućana, a kamoli na putovanje. No ako na putovanju primijenite neke od ovih savjeta, možda vam ovaj puta sve bude ipak malo lakš...

Nastavi čitati

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija