Imate pitanja? Nazovite nas 098 359795
košarica 0

Poštovani kupci, internet trgovina Mali putnici od 15.08.2022. prestaje s radom prodajnog dijela asortimana te više neće zaprimati narudžbe. Najam dječje opreme će i dalje ostati u ponudi. Zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

Naš blog

​Putovanje s djetetom: pregled po dobi – dio 2.

U prethodnom blogu smo pisali o putovanju s bebama i malom djecom, odnosno o prednostima i izazovima takvih putovanja. U ovom djelu ćemo pisati o putovanju sa starijom djecom.

Putovanje s predškolarcima

Odlično: Predškolska dob je period kada djeca počinju stvarati prave uspomene i odnose. Putuju s manje prtljage, barem bi trebali, a možete ih i lijepo pripremiti za putovanje te izgraditi pozitivno iščekivanje putovanja. U težim periodima možete pregovarati s njima (sladoledom, recimo). Mogu više hodati i samostalno se kretati, što ipak ne treba precijeniti i mou isprobavati novu hranu ili barem uzorak slatkiša iz zemlje koju posjećujete. Predškolska djeca mogu biti uključena i u planiranje u skladu sa svojim granicama. Roditelji mogu lakše disati i više uživati u putovanju jer su djeca fizički neovisnija i izdržljivija.

Izazov: Najveći izazov putovanja s predškolskom djecom je to što ona počinju imati svoju osobnost, karakter i stavove. Iako se može dosta s njima pregovarati, često znaju biti tvrdoglavi oko toga što bi htjeli raditi i što ne žele raditi. Bebu ne morate nagovarati na posjet muzeju, manje dijete će muzej iskoristiti za trčanje, ali predškolsko dijete bi moglo zahtijevati više „obrade“ jer će vjerojatno radije htjeti ostati gledati TV ili biti u igraonici ili na kompjuteru u hotelu. Tako da budite spremni na tu vrstu stresa i moguće iskrice oko svakodnevnih planiranja rasporeda kretanja.

Je li putovanje s djecom vrijedno toga?

Jesu li sve peripetije na putovanju s djecom vrijedne toga, teško je odgovoriti. Naime, nema točnog odgovora u obliku da ili ne, a i uvelike odgovor ovisi o vama i vašem djetetu. Možda imate dijete koje je iznimno prilagodljivo već od najranije dobi pa do školske dobi, a možda imate zahtjevno dijete koje zahtjeva puno truda i rada i 80% vremena na putovanju ćete morati podrediti takvom djetetu. No ako ne možete ili ne želite propustiti neko putovanje, svakako su putovanja s djecom izvediva.

Osim toga putovanje s djecom ima iznimne dobre posljedice na razvoj samog djeteta. Njemu će neugodnosti tijekom putovanja biti zanemarive, a imat će dobrobiti od izloženosti novim mjestima, ljudima, kulturama pa i od vremena provedenog s roditeljima daleko od svakodnevice u novim avanturama rasterećenim stresom i obvezama. Stranice poput Malih putnika pokušavaju olakšati putovanje i vama i vašoj djeci putem izvrsnog izbora opreme za djecu koja vam može trebati na putu i pomoću članaka sa savjetima i informacijama za koje se nadamo da su vam korisni.

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

​Zašto su putovanja dobra za djecu

Razlozi za putovanje s djecom mogu biti razni, a mi ovdje navodimo neke koji su svakako upečatljivi:

Nastavi čitati
​Kada djeca trebaju početi skijati

Ako volite skijanje, vjerojatno ćete i svoju djecu voditi na skijanje i željeti uvesti u taj lijepi zimski sport. No kada su najmlađi spremni na skijanje?

Nastavi čitati
​Što možete raditi s djecom na snijegu

Zima zima e pa šta je! Ako je zima to ne znači da se morate zabarikadirati u kući i gledati kroz prozor u bjelinu koja vas zove. Zima i snijeg su izvrstan poligon za zabavu na otvorenom. Osim skijanja i sanjkanja možete raditi još svašta s vašom djeco...

Nastavi čitati

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija