Imate pitanja? Nazovite nas 098 359795
košarica 0

Naš blog

Što beba doživljava i radi u prvome satu nakon rođenja

Dolazak bebe na svijet je unikatno iskustvo kako za bebu tako i za mamu i tatu. A kako izgledaju prve minute nakon dolaska vaše bebice? Što se događa, što beba radi? Odgovor na ta pitanja dalo je jedno istraživanje u Švedskoj u kojemu su se proučavala instinktivna ponašanja.

Istraživanje je provedeno na 28 beba. Snimke njihovoga prvoga sata života, kada su po prvi puta više ovisni o sami sebi nego o majci, pružilo je znanstvenicima najbolji mogući uvid u instinktivno ponašanje.

Ove informacije će vam biti zanimljive ako ste trudne i čekate bebu pa možete nakon poroda gledati što vaše novorođenče radi i usporediti s pročitanim. Naravno, ako se u tom trenutku uopće sjetite da postoji ovaj članak. Zato je dobro unaprijed se opskrbiti informacijama, ali i potrepštinama za bebu, kao što su pelene, recimo.

E pa evo najvažnijih trenutaka u prvom satu života malene bebe:

0 minuta: beba plače snažno po prvi puta što služi za buđenje i jačanje pluća.

2 minute: nakon tog plača, novorođenče se odmara oko jedne minute čvrsto stisnuto uz majku. Ovo bi moglo biti evolucijski povezano sa skrivanjem novorođenčeta od predatora.

2.5 minute: kako se razbuđuju, tako prvi puta otvaraju svoje oči. Postupno pomiču svoje glavicu i usta.

8 minuta: bebe postaju još aktivnije te drže svoje oči otvorenima po pet minuta u cjelini. Sada novorođenča postaje sve više zainteresirano za hranu. Pogledavaju majku i ispuštaju slatke, „gladne" zvukove i stavljaju prste u usta.

18 minuta: ovo je bilo iscrpljujuće. Vrijeme je za odmor.

36 minuta: bebe su vratile snagu i sada se okreću prema majkama oslanjajući se na miris.

62 minute: na redu je dojenje. Vjerojatno uzimaju tek malu količinu koja je zapravo kolostrum, tekućine koja se još nije pretvorila u mlijeko, ali je puna proteina i molekula za razvoj imuniteta. Ovo će stimulirati proizvodnju mlijeka i pomoći da se majčina maternica vrati u prvobitnu veličinu, onu prije trudnoće.

70 minuta: novorođenče je zasluženo zaspalo.

Ovo promatranje može upotpuniti sliku o potrebama novorođenčadi, a da ne spominjemo važnost za roditelje koji tek otkrivaju svijet male pridošlice. Pa da znate što očekivati prvoga sata s vašom bebom. Čega se vi sjećate iz prvih trenutaka s vašom bebicom?

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

​Putovanje s djetetom: pregled po dobi – dio 2.

U prethodnom blogu smo pisali o putovanju s bebama i malom djecom, odnosno o prednostima i izazovima takvih putovanja. U ovom djelu ćemo pisati o putovanju sa starijom djecom.

Nastavi čitati
Zašto biste trebali unajmiti baby opremu za vaš godišnji odmor

Zahvaljujući povoljnim avionskim linijama više nije problem za ljetovanje odabrati i udaljenu destinaciju. Obitelji s malim bebama su donedavno ovu opciju izbjegavale jer malo dijete zahtjeva veliko pakiranje svih potrepština, od pelena do kolica. No...

Nastavi čitati
Posjetite Dubrovnik s obitelji

Zašto odabrati Dubrovnik za odredišnu destinaciju? Iako je mali grad, Dubrovnik se zaista trudi ugoditi svojim turistima. Njegov moto je Libertas što znači 'sloboda', a civilizacijski i kulturološki odiše europskim duhom kao da je u Europskoj uniji već...

Nastavi čitati

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija