Imate pitanja? Nazovite nas 098 359795
košarica 0

Naš blog

Što beba doživljava i radi u prvome satu nakon rođenja

Dolazak bebe na svijet je unikatno iskustvo kako za bebu tako i za mamu i tatu. A kako izgledaju prve minute nakon dolaska vaše bebice? Što se događa, što beba radi? Odgovor na ta pitanja dalo je jedno istraživanje u Švedskoj u kojemu su se proučavala instinktivna ponašanja.

Istraživanje je provedeno na 28 beba. Snimke njihovoga prvoga sata života, kada su po prvi puta više ovisni o sami sebi nego o majci, pružilo je znanstvenicima najbolji mogući uvid u instinktivno ponašanje.

Ove informacije će vam biti zanimljive ako ste trudne i čekate bebu pa možete nakon poroda gledati što vaše novorođenče radi i usporediti s pročitanim. Naravno, ako se u tom trenutku uopće sjetite da postoji ovaj članak. Zato je dobro unaprijed se opskrbiti informacijama, ali i potrepštinama za bebu, kao što su pelene, recimo.

E pa evo najvažnijih trenutaka u prvom satu života malene bebe:

0 minuta: beba plače snažno po prvi puta što služi za buđenje i jačanje pluća.

2 minute: nakon tog plača, novorođenče se odmara oko jedne minute čvrsto stisnuto uz majku. Ovo bi moglo biti evolucijski povezano sa skrivanjem novorođenčeta od predatora.

2.5 minute: kako se razbuđuju, tako prvi puta otvaraju svoje oči. Postupno pomiču svoje glavicu i usta.

8 minuta: bebe postaju još aktivnije te drže svoje oči otvorenima po pet minuta u cjelini. Sada novorođenča postaje sve više zainteresirano za hranu. Pogledavaju majku i ispuštaju slatke, „gladne" zvukove i stavljaju prste u usta.

18 minuta: ovo je bilo iscrpljujuće. Vrijeme je za odmor.

36 minuta: bebe su vratile snagu i sada se okreću prema majkama oslanjajući se na miris.

62 minute: na redu je dojenje. Vjerojatno uzimaju tek malu količinu koja je zapravo kolostrum, tekućine koja se još nije pretvorila u mlijeko, ali je puna proteina i molekula za razvoj imuniteta. Ovo će stimulirati proizvodnju mlijeka i pomoći da se majčina maternica vrati u prvobitnu veličinu, onu prije trudnoće.

70 minuta: novorođenče je zasluženo zaspalo.

Ovo promatranje može upotpuniti sliku o potrebama novorođenčadi, a da ne spominjemo važnost za roditelje koji tek otkrivaju svijet male pridošlice. Pa da znate što očekivati prvoga sata s vašom bebom. Čega se vi sjećate iz prvih trenutaka s vašom bebicom?

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

​Savjeti za putovanja koji štede vrijeme i novac

Osjećate li kako vas djeca usporavaju? Kada idete negdje s djecom to zahtjeva više vremena i energije, premda išli samo do dućana, a kamoli na putovanje. No ako na putovanju primijenite neke od ovih savjeta, možda vam ovaj puta sve bude ipak malo lakše.

Nastavi čitati
​Zašto su putovanja dobra za djecu

Razlozi za putovanje s djecom mogu biti razni, a mi ovdje navodimo neke koji su svakako upečatljivi:

Nastavi čitati
​Zašto zimi putovati u Europu?

Putovanja najčešće vežemo uz sunce, toplinu, puno svjetlosti oko nas, sjedenje na otvorenim terasama i promatranje prolaznika ili mora. Nije slučajno da najviše turista putuje upravo ljeti. Osim vremena za obitelji s djecom ljeto je pogodno jer tada nema...

Nastavi čitati

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija