Imate pitanja? Nazovite nas 098 359795
košarica 0

Naš blog

Što beba doživljava i radi u prvome satu nakon rođenja

Dolazak bebe na svijet je unikatno iskustvo kako za bebu tako i za mamu i tatu. A kako izgledaju prve minute nakon dolaska vaše bebice? Što se događa, što beba radi? Odgovor na ta pitanja dalo je jedno istraživanje u Švedskoj u kojemu su se proučavala instinktivna ponašanja.

Istraživanje je provedeno na 28 beba. Snimke njihovoga prvoga sata života, kada su po prvi puta više ovisni o sami sebi nego o majci, pružilo je znanstvenicima najbolji mogući uvid u instinktivno ponašanje.

Ove informacije će vam biti zanimljive ako ste trudne i čekate bebu pa možete nakon poroda gledati što vaše novorođenče radi i usporediti s pročitanim. Naravno, ako se u tom trenutku uopće sjetite da postoji ovaj članak. Zato je dobro unaprijed se opskrbiti informacijama, ali i potrepštinama za bebu, kao što su pelene, recimo.

E pa evo najvažnijih trenutaka u prvom satu života malene bebe:

0 minuta: beba plače snažno po prvi puta što služi za buđenje i jačanje pluća.

2 minute: nakon tog plača, novorođenče se odmara oko jedne minute čvrsto stisnuto uz majku. Ovo bi moglo biti evolucijski povezano sa skrivanjem novorođenčeta od predatora.

2.5 minute: kako se razbuđuju, tako prvi puta otvaraju svoje oči. Postupno pomiču svoje glavicu i usta.

8 minuta: bebe postaju još aktivnije te drže svoje oči otvorenima po pet minuta u cjelini. Sada novorođenča postaje sve više zainteresirano za hranu. Pogledavaju majku i ispuštaju slatke, „gladne" zvukove i stavljaju prste u usta.

18 minuta: ovo je bilo iscrpljujuće. Vrijeme je za odmor.

36 minuta: bebe su vratile snagu i sada se okreću prema majkama oslanjajući se na miris.

62 minute: na redu je dojenje. Vjerojatno uzimaju tek malu količinu koja je zapravo kolostrum, tekućine koja se još nije pretvorila u mlijeko, ali je puna proteina i molekula za razvoj imuniteta. Ovo će stimulirati proizvodnju mlijeka i pomoći da se majčina maternica vrati u prvobitnu veličinu, onu prije trudnoće.

70 minuta: novorođenče je zasluženo zaspalo.

Ovo promatranje može upotpuniti sliku o potrebama novorođenčadi, a da ne spominjemo važnost za roditelje koji tek otkrivaju svijet male pridošlice. Pa da znate što očekivati prvoga sata s vašom bebom. Čega se vi sjećate iz prvih trenutaka s vašom bebicom?

Možda će vas zanimati i ovi tekstovi na našem blogu

​Savršen SKI odmor s djecom

Kao i svaki obiteljski odmor, skijanje ima svoje lijepe i svoje manje lijepe strane. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći da vaše ovogodišnje skijanje s djecom ima samo lijepe strane.

Nastavi čitati
​Kada djeca trebaju početi skijati

Ako volite skijanje, vjerojatno ćete i svoju djecu voditi na skijanje i željeti uvesti u taj lijepi zimski sport. No kada su najmlađi spremni na skijanje?

Nastavi čitati
Zašto biste trebali unajmiti baby opremu za vaš godišnji odmor

Zahvaljujući povoljnim avionskim linijama više nije problem za ljetovanje odabrati i udaljenu destinaciju. Obitelji s malim bebama su donedavno ovu opciju izbjegavale jer malo dijete zahtjeva veliko pakiranje svih potrepština, od pelena do kolica. No...

Nastavi čitati

Prijava u shop

Korisničko ime (e-mail adresa)

Lozinka

Prijavite se s vašim Facebook računom:

Spoji se putem Facebooka

Zaboravili ste lozinku?

Registracija